ایتا دانشگاه     آی گپ دانشگاه     روبیکا دانشگاه
دانشکده طب ایرانی و مكمل

سرماخوردگی یک موجود جداگانه و کاملا متفاوت از آنفولانزا

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

از منظر طب ایرانی، اصطلاح "سرماخوردگی" به یک بیماری ویروسی خفیف دستگاه تنفسی فوقانی اطلاق می شود. دانش آموخته ی طب ایرانی و مکمل با بیان اینکه، سرماخوردگی یک موجود جداگانه و کاملاً متفاوت از آنفولانزا، فارنژیت، برونشیت حاد، رینوسینوزیت حاد باکتریایی، رینیت آلرژیک و سیاه سرفه است، اظهار کرد: میانگین بروز سرماخوردگی در کودکان پیش دبستانی پنج تا هفت دوره در سال و در بزرگسالی دو تا سه بار در سال است.

دکتر صادق شکری افزود: سرماخوردگی 40 درصد از زمان از دست رفتن شغل را در میان افراد شاغل تشکیل می دهد. وی به  بیش از 200 زیرگروه از ویروس های سرماخوردگی اشاره نمود و اظهارکرد: بیشتر ویروس‌های تنفسی که باعث سرماخوردگی می‌شوند، پس از مواجهه مجدد، قابلیت عفونت مجدد را نیز دارند .

عضو هیئت علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد از سه مکانیسم انتقال ویروس های سرماخوردگی یاد نمود که عبارتند از: 1- تماس دست (از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده یا از طریق تماس غیر مستقیم با سطح آلوده محیطی) 2-  قطرات و ذرات کوچک  که در اثر عطسه یا سرفه در هوا منتقل می شوند. 3- قطرات و ذرات بزرگ (انتقال قطرات) که معمولاً نیاز به تماس نزدیک با فرد آلوده دارد.

دکتر صادق شکری در گفت و گو با وب دا با بیان اینکه، علائم سرماخوردگی تا حد زیادی به دلیل پاسخ ایمنی به عفونت است تا آسیب مستقیم ویروسی به دستگاه تنفسی، اذعان داشت: علائم سرماخوردگی ممکن است به طور قابل ملاحظه ای از بیمار به بیمار متفاوت باشد، که البته  التهاب مخاط و احتقان بینی شایع ترین هستند.

وی به سایر علائم رایج؛  گلودرد، سرفه و کسالت نیز اشاره نمود و افزود: تب در بزرگسالان مبتلا به سرماخوردگی غیر معمول است اما ممکن است در کودکان نیز، وجود داشته باشد.

عضو هیئت علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل،  ورم ملتحمه در هر دو گروه سنی را متفاوت دانست و گفت: شدت و نوع علائم سرماخوردگی ممکن است به عوامل میزبان از جمله مزاج، سن، بیماری های زمینه ای و سابقه فعالیت قبلی سیستم ایمنی و نیز نوع ویروس آلوده کننده مرتبط باشد.

دکتر صادق شکری اضافه کرد: علائم بالینی ممکن است در مزاج های سرد و تر شدیدتر و طولانی تر و در مزاج های گرم خشک سبکتر و کوتاهتر باشند، بر این اساس ترشحات بینی در بیماران مبتلا به سرماخوردگی ممکن است شفاف یا چرکی باشد، به همین دلیل، بسیاری از بیماران و پزشکان هنگام تصمیم گیری در مورد مصرف آنتی بیوتیک به اشتباه اهمیت تشخیصی را به رنگ ترشحات بینی می دهند .

عضو هیئت علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل، دوره کمون (از زمان تماس با مواد عفونی تا شروع علائم) برای اکثر ویروس‌های سرماخوردگی 24 تا 72 ساعت دانست و تصریح کرد: سرماخوردگی معمولاً برای 3 تا 10 روز بسته مزاج و دیگر شرایط در میزبان طبیعی ادامه می یابد ولیکن سرفه می تواند تا هفته ها پس از رفع علائم و نشانه های دیگر ادامه یابد.

دکتر صادق شکری از نام دیگر سرماخوردگی در طب سنتی ایران، به نزله و زکام یاد کرد و بیان کرد: نزله (ریزش ترشحات به بینی) و زکام(ریزش تزحات به حلق وگلو)  اصطلاحات تخصصی به شمار می آمده و طیفی از علائم بدنی، عضوی، عصبی و روانی  را شامل می شده است.

وی از نکات مورد توجه برای اتخاذ درمان مناسب در هر مرحله، به الگوهای سوءمزاجی در اعضای مختلف بدن، علائم موضعی و عمومی ناشی از غلبه آنها در سیر بیماری اشاره نمود.

دکتر صادق شکری بيمار را در طول درمان، از مصرف خوراكي هاي نفاخ مثل نخود و لوبيا، خوراكي هاي به شدت غليظ مانند هليم و كله پاچه، خوردنی های با طعم قابض و گس، شور، ترش و ميوه هاي تازه برحذر دانست و ادامه داد: شخص بیمار نباید، در معرض هوا و باد سرد قرار گيرد بلکه باید هميشه سر را گرم نگه دارد و در صورت تشنگي از مصرف آب سرد خودداري کند.

عضو هیئت علمی دانشکده طب ایرانی و مکمل، خوابيدن به پشت را، مسبب انتقال ماده به ريه دانست و گفت: افراد باید، ازخوابيدن زياد خصوصاً درطول روز و به ويژه پس از صرف غذا و بعد از حمام جداً خودداري نمايند.

وی ادامه داد: شخص سرماخورده باید از فعاليت جنسي و یا انجام فعاليت هاي جسمي شديد پرهيز نمايد.

دکتر صادق شکری به چندین مورد دیگر نیز اشاره نمود که عبارتند از:1- کاهش صرف غذا و نوشيدني ها، به قدری استفاده نماید که،  طاقت تشنگي، گرسنگي و كم خوابي را بتواند تحمل كند. 2- استفاده از سوپ جوی غلیظ  حاوی عناب، سپستان و تخم خشخاش در زكام گرم(همراه با ترشحات رقیق و سوزاننده) از روز اول به مدت سه روز.3 - کاهش مصرف هرگونه آب و غذا. 4-- تا  رفع  زکام،  گوشت مصرف ننمايد. 5- در صورت اشتها به غذا  سوپ بدون گوشت، سوپ جو، آب باقلي با روغن بادام  مصرف شود. 6-حريره تهيه شده از آرد باقلي، شيره مغز خيار، خيار بادرنگ و مغز بادام  نیز قابل توصیه است.7 مصرف آب انار شيرين و سوپهاي تهيه شده از نشاسته گندم نيز مفيد است.8- استفاده از سوپ هاي گرم ملیّن، سوپ نخاله گندم، روغن بادام و عسل و همچنين استعمال آب گرم در نزله سرد( متعاقب  پایان زکام گرم) نیز سودمند می باشد.

 

Please publish modules in offcanvas position.